2017. szeptember 5., kedd

Eszközhasználó hangyákat vizsgálnak Szegeden! (Aphaenogaster subterranea)

Aphaenogaster subterranea (nyeles hangya) dolgozó
Kutatók a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ökológiai tanszékén kutatják a hangyák eszközhasználatát,  alkalmazkodási és tanulási képességeit. 

A faj, amivel dolgoznak, az Aphaenogaster subterranea (nyeles hangya) mely hazánk ritkás erdeiben gyakran előfordul, és megfigyeléseik szerint a természetben is eszközhasználó faj. Az Aphaenogasterek apró talajdarabkákat, vagy növénydarabokat használnak arra, hogy felitassák vele a folyékony táplálékot, és azt így szállítsák be a fészkükbe. 

Lőrinczi Gábor és Módra Gábor azt vizsgálják, hogy ez a viselkedésük mennyire rugalmas, képesek-e más tulajdonságokkal bíró új, akár nem természetes anyagok tulajdonságait is felismerni, és képesek-e azokkal is dolgozni a hangyák..

Korábbi elképzelés szerint ez egy beidegződött viselkedésforma náluk, melyet minden egyed ösztönösen végez, a kutatások azonban az ellenkezőjét mutatták ki. A hangyák képesek tanulni, eszközhasználatuk nem véletlenszerű. Kimutatható, hogy tapasztalásaik során egyre hatékonyabban választják meg az adott tápanyaghoz szükséges eszközöket; a táplálék sűrűségétől, és a rendelkezésre álló eszközök tulajdonságaitól függően.

Teljes riport: 

A nyeles hangya dolgozói tehát egy idő után képesek megtanulni, melyik eszköz szívja fel a legjobban a táplálékot. Akár a mesterséges anyagokat is előszeretettel használják, ha úgy érzik, hogy az számukra a legmegfelelőbb. A hangyák döntésüknél figyelembe vették:
- az eszköz (tűlevél, a rög és a szivacs) súlyát,
- nedvszívó képességét,
- és hogy mennyire ragad bele a mézbe

Gábor saját time-lapse videóját itt láthatjátok erről:

Lőrinczi Gábor kérdésünkre elmondta nekünk, hogy van egyébként begye (szociális gyomra) az Aphaenogastereknek, csak nem olyan tágulékony, mint például a Formicinae alcsaládba tartozó fajoknak (Formica, Lasius, Camponotus fajok), ezért nem tudnak "belsőleg" nagy mennyiségben folyékony táplálékot visszaszállítani a fészekbe, és azt megosztani társaikkal. Többek között ezért is kényszerültek rá az eszközökkel történő "külső" táplálékszállításra.

A kutatók a további kísérleteik során arra kíváncsiak, milyen gyorsan és hogyan tanulnak a hangyák. Azt is szeretnék kideríteni, hogy mennyire elterjedt körükben az eszközhasználat és miként ment végbe ennek az evolúciója.

Végül itt egy saját videónk erről a fajról:



forrás: http://www.hirado.hu/2017/07/21/hangyak-eszkozhasznalatat-vizsgaljak-szegeden/
http://www.origo.hu/tudomany/20170103-a-kutatast-tovabbfejlesztik-okologiai-es-viselkedesbiologiai-iranyba-is.html
Hangyasz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése